Organizacija in nakupovanje: Mali Veliki Šefi 🛒
Od načrtovanja do nakupa
Kuhinja ni samo mešanje in pečenje. Pravi šefi kuhinje so mojstri načrtovanja! Če veš, kaj potrebuješ, in če stvari najdeš na svojem mestu, bo kuhanje hitrejše, lažje in bo pri tem manj stresa. Postani mali veliki organizacijski šef.
1. Načrtovanje obrokov: Teden na papirju (ali telefonu)
- Zakaj je to pomembno: Načrtovanje preprečuje vprašanje: "Kaj bomo jedli?" To pomeni manj stresa in manj nepotrebne hrane, ki se pokvari. 
- Nasveti za šolarje: - Ideja za 3 obroke: Načrtuj tri glavne obroke, ki bi jih rad jedel v naslednjem tednu (npr. ponedeljek: testenine, sreda: juha, petek: pica). 
- Preverjanje shrambe: Pred načrtovanjem poglej v shrambo in hladilnik, kaj že imate. Ne kupuj stvari, ki jih že imaš! 
- Tema večera: Določi en tematski večer (npr. Taco torek ali Piščanec za četrtek) – to olajša odločanje. 
 
2. Nakupovalni seznam: Tvoj tajni načrt za trgovino
- Nasveti za šolarje: - Seznam po kategorijah: Ne piši samo navadnega seznama. Zapiši si po tem, kje v trgovini te stvari najdeš: (1) Sadje / zelenjava, (2) Mlečni izdelki, (3) Shramba (moka, riž), (4) Zamrzovalnik. 
- Odgovornost v trgovini: Prevzemi odgovornost za iskanje ene kategorije v trgovini, npr. zelenjave. 
- Pravilo "Nič Lačnega Nakupovanja": Nikoli ne hodi v trgovino lačen! Kupil boš preveč stvari, ki jih ne potrebuješ (in so verjetno nezdrave). 
 
3. Branje etiket: Kaj se skriva v sestavinah?
- Nasveti za šolarje: - Preveri sladkor: Nauči se hitro poiskati, koliko sladkorja je v hrani. (Pazi: pogosto je skrit pod imeni kot so glukozni sirup, fruktoza). 
- Preveri alergene: Vedno poglej, ali živilo vsebuje tisto, na kar je kdo v družini alergičen (oreščki, gluten, mleko). 
- Dolžina seznama: Dobre stvari imajo ponavadi kratek seznam sestavin. Če je seznam predolg in poln besed, ki jih ne razumeš, je verjetno to manj zdrava izbira. 
 
4. Organizacija shrambe in hladilnika: Vse na svojem mestu
- Sistem "prvi noter, prvi ven" (FIFO): Stvari, ki so starejše (imajo krajši rok trajanja), postavi spredaj. Stvari, ki si jih na novo kupil, pa zadaj. Tako ne boš pozabil na hrano, ki bi se lahko pokvarila. 
- Shranjevanje: - Plastične posode: Uporabite prozorne posode. Lažje je videti, kaj je notri (moka, kosmiči), in hrana ostane dlje časa sveža. 
- "Cone" v hladilniku: V hladilniku naj ima vsaka stvar svoje mesto (zelenjava v predalu, mleko na vratih, meso / ostanki na zgornji polici). 
 
Organizacija = Moč
Naučiti se načrtovati in organizirati je pomembno ne samo za kuhinjo, ampak za celo življenje. Ko obvladaš te spretnosti, si resničen Mali Veliki Šef!
👉 Preizkusi še
• Enolončnice in juhe • Čokoladna Fantazija • Biskvit za torto • Kuhinjski dvoboj
 
 
 
 

 
    
   
   
 
 
 
 
 Objave
Objave
 
 
Ni komentarjev
Objavite komentar