Ko želiš tisti ponedeljkov »boost« brez kompliciranja, so te testenine popolna izbira. Rukola doda prijetno pikantnost, limona svežino, parmezan pa tisto zares kremasto noto, ki jed naredi elegantno, a vseeno zelo domačo. Priprava je izjemno hitra – omaka nastane medtem, ko se skuhajo testenine. Rezultat je svetla, aromatična skleda udobja, ki ti dvigne razpoloženje že s prvim grižljajem.
Sestavine (za 2 osebi)
-
250 g testenin (tagliatelle, penne ali fusilli)
-
2 pesti sveže rukole
-
1 strok česna
-
40 g parmezana
-
sok ½ limone + naribana lupinica 1 limone
-
3 žlice olivnega olja
-
80–100 ml vode od testenin
-
3 žlice sladke smetane ali 2 žlici mascarponeja
-
sol in sveže mlet poper po okusu
Postopek priprave
-
Skuhaj testenine.
V velik lonec nalij slano vodo, zavri in dodaj testenine. Kuhaj jih po navodilih, da ostanejo al dente. Med kuhanjem prihrani približno 1 skodelico vode od testenin. -
Pripravi hitro rukola pesto osnovo.
V sekljalniku ali globoki posodi z ročnim sekljalnikom združi rukolo, česen, limonin sok, limonino lupinico, parmezan in olivno olje. Miksaj, dokler ne dobiš gladke, dišeče paste. -
Pripravi kremno omako.
V večji ponvi na nizki temperaturi segrej smetano ali mascarpone. Dodaj 3–4 žlice vode od testenin, da dobiš mehko, svilnato osnovo. -
Dodaj pesto.
Pesto vmešaj v toplo omako. Po potrebi dodaj še malo vode od testenin, da dosežeš popolnoma kremasto, prelivno teksturo. Okusi in dodaj sol ali poper po želji. -
Združi testenine in omako.
Kuhane testenine preloži v omako in dobro premešaj, da se enakomerno obložijo z omako. Ponev odstavi s štedilnika, da omaka ostane svetla in sveža, brez razkuhavanja. -
Postrezi takoj.
Po vrhu potresi še malo sveže rukole in naribanega parmezana.
Če želiš nekoliko bolj »gourmet« verzijo, dodaj žličko masla, ko vmešaš pesto in jed dobi skoraj restavracijski občutek. Odlično se poda tudi k pečeni zelenjavi (bučke, brokoli, grah).

Ni komentarjev
Objavite komentar