Ponedeljek kliče po udobni, a hitri skledi testenin. Ta jed je “one-pan” rešitev: najprej na hitro popečeš piščanca, nato v isto ponev gre vse ostalo – testenine, smetana, špinača in sušeni paradižniki za tisti malo bolj “restavrantski” občutek.
Manj posode, manj pomivanja in več časa za karkoli drugega, kot je pranje loncev. Idealno kosilo za začetek tedna.
Sestavine (za 2 osebi)
- 200 g kratkih testenin (peresniki, fusilli …)
- 200 g piščančjega fileja
- 6–8 kosov sušenih paradižnikov v olju
- 1 manjša čebula
- 2 stroka česna
- 200 ml sladke smetane za kuhanje
- 300 ml vode ali lahke jušne osnove
- 50 g sveže špinače (ali zamrznjene, odtajane in ožete)
- 30 g naribanega parmezana
- 2 žlici olja od sušenih paradižnikov
- ščep suhega origana
- sol in poper po okusu
- po želji: malo limoninega soka za svežino
Postopek
- Piščančji file nareži na manjše koščke. Sušene paradižnike odcedi in nareži na trakove. Čebulo nasekljaj, česen drobno sesekljaj.
- V večji ponvi segrej olje od paradižnikov. Dodaj piščanca, posoli in popopraj ter na srednje močnem ognju hitro zapeči, da rahlo porjavi. Preloži na krožnik.
- V isto ponev dodaj čebulo in praži 2–3 minute, da se zmehča. Dodaj česen in sušene paradižnike, premešaj in praži še minuto.
- Dodaj surove testenine, prilij vodo ali jušno osnovo in smetano. Začini z origanom, soljo in poprom. Zavri, nato znižaj na srednji ogenj in kuhaj 10–12 minut, da se testenine skuhajo al dente, omaka pa se zgosti. Občasno premešaj.
- Ko so testenine skoraj kuhane, v ponev vrni piščanca in dodaj špinačo. Kuhaj še 1–2 minuti, da špinača oveni. Po potrebi prilij še malo vode, če je omaka pregosta.
- Odstavi z ognja, vmešaj nariban parmezan in po želji malo limoninega soka. Poskusi in po potrebi dodatno začini s soljo in poprom.
Namig: Če želiš še več okusa, dodaj na koncu nekaj kapljic olja sušenih paradižnikov in malo čilijevih kosmičev.

Ni komentarjev
Objavite komentar