Če si želiš nekaj svežega, a z močnim značajem, je turška Ezme solata točno to, kar potrebuješ. Je kombinacija popečene paprike, paradižnika, čebule, čilija, mete in limone – popolna spremljevalka k žaru, mesnim jedem ali kar s kosom kruha. V Turčiji jo pogosto postrežejo ob kebabu, pri nas pa jo hitro vzljubiš kot samostojno jed.
Sestavine:
-
2 rdeči papriki
-
1 čebula
-
3 paradižniki
-
manjši šopek peteršilja
-
2 čilija (po okusu)
-
sol in poper
-
1 žlica paradižnikove mezge
-
1 žlička sumaka (začimba z značilno rdečkasto barvo in kislim, rahlo sadnim okusom – nekaj med limono in granatnim jabolkom)
-
1 žlička suhe mete
-
olivno olje
-
sok ene limone
👉 Preizkusi še
• Čoko Lava Mafini • Čokoladna Fantazija • Biskvit za torto • Bučkini striganci
Postopek:
-
Papriko, paradižnik, čebulo, peteršilj in čili nareži na večje kose in vse skupaj zmelji v mešalniku ali s sekljalnikom.
-
Nastalo maso precedi skozi cedilo, da se znebiš odvečne tekočine.
-
Dodaj sol, poper, suho meto, sumak, mezgo, limonin sok in nekaj kapljic olivnega olja. Dobro premešaj.
-
Solato pusti počivati v hladilniku vsaj 30 minut, da se okusi povežejo.
-
Pred serviranjem jo pokapaj še z malo olivnega olja in postrezi. Odlična je k jedem z žara ali s svežim kruhom.
Če želiš bolj intenziven okus, papriko predhodno na hitro popeci v pečici ali na ponvi – to bo solati dodalo rahel dimljen pridih, kot ga poznajo v turških meze barih.
Ni komentarjev
Objavite komentar