Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

7 novih hitrih kosil do 30 minut – celotni tedenski meni

7 novih hitrih kosil do 30 minut: kremaste testenine, bržola, curry, juha, riž z zelenjavo, tuna ponev in quesadilla v enem tedenskem meniju.

Nedelja je pri meni vedno dan za povzetek tedna – tudi v kuhinji. To je trenutek, ko pogledamo nazaj, kaj smo skuhali, se malo organiziramo za naprej in si hkrati privoščimo nekaj udobnega, toplega in precej enostavnega.

0.0/ 5 (0)
Tokrat je pred tabo novih sedem hitrih kosil, vsako pripravljeno v manj kot 30 minut. Od kremastih testenin in bistro bržole, do domačega stir-fry riža, svilnate grahove juhe, petkove tunine ponevke, udobnega sobotnega curryja in hrustljave nedeljske quesadille. Vsi recepti so v nadaljevanju zbrani na enem mestu – vsak v svojem okvirju, kot mini knjižica idej za cel teden.

Kremaste testenine s pestom iz rukole in limono (do 25 min)

Ko želiš tisti ponedeljkov »boost« brez kompliciranja, so te testenine popolna izbira. Rukola doda prijetno pikantnost, limona svežino, parmezan pa tisto zares kremasto noto, ki jed naredi elegantno, a vseeno zelo domačo. Priprava je izjemno hitra – omaka nastane medtem, ko se skuhajo testenine. Rezultat je svetla, aromatična skleda udobja, ki ti dvigne razpoloženje že s prvim grižljajem.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 250 g testenin (tagliatelle, penne ali fusilli)
  • 2 pesti sveže rukole
  • 1 strok česna
  • 40 g parmezana
  • Sok ½ limone + naribana lupinica 1 limone
  • 3 žlice olivnega olja
  • 80–100 ml vode od testenin
  • 3 žlice sladke smetane ali 2 žlici mascarponeja
  • Sol in sveže mlet poper

Postopek priprave

  1. Skuhaj testenine.
    V velik lonec nalij slano vodo, zavri in dodaj testenine. Kuhaj jih po navodilih na embalaži, da ostanejo al dente. Med kuhanjem prihrani približno 1 skodelico vode od testenin.
  2. Pripravi rukola pesto osnovo.
    V sekljalniku ali globoki posodi z ročnim mešalnikom združi rukolo, česen, limonin sok, limonino lupinico, parmezan in olivno olje. Miksaj, dokler ne dobiš gladke, dišeče paste.
  3. Pripravi kremno omako.
    V večji ponvi na nizki temperaturi segrej sladko smetano ali mascarpone. Dodaj 3–4 žlice vode od testenin, da dobiš mehko, svilnato osnovo.
  4. Dodaj pesto.
    Pesto vmešaj v toplo omako. Po potrebi dodaj še malo vode od testenin, da dosežeš popolnoma kremasto, prelivno teksturo. Okusi in po želji dodaj sol ter poper.
  5. Združi testenine in omako.
    Kuhane testenine preloži v omako in dobro premešaj, da se enakomerno oblečejo. Ponev odstavi s štedilnika, da omaka ostane svetla in sveža, brez razkuhavanja.
  6. Postrezi.
    Po vrhu potresi še malo sveže rukole ali naribanega parmezana in postrezi takoj, dokler je jed kremasta in topla.

Če želiš nekoliko bolj »gourmet« verzijo, dodaj žličko masla, ko vmešaš pesto – maslo zazemlji limono in jed dobi skoraj restavracijski občutek. Odlično se poda tudi k pečeni zelenjavi (bučke, brokoli, grah).

⟵ Nazaj na vrh

Bržola na hitro v kremni gorčični omaki (30 min)

To je tisto kosilo, ki izgleda kot nekaj, kar bi stregli v bistroju, a je v resnici pripravljeno v pol ure. Bržola se na hitrem ognju lepo zapeče, začimbe ustvarijo tisti prijetni »rustikalni« okus, omaka iz smetane, gorčice in limone pa jed povleče v bolj moderno, svežo smer. Odlično se ujame s pečenim krompirjem iz ponve, z rižem ali kar s kosom kruha, ki ga pomakaš v omako.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 2 bržoli (vsaka cca 200–250 g, debele 1,5–2 cm)
  • Sol in sveže mlet poper
  • 1 žlička sladke paprike
  • 1 žlička dijonske gorčice (za meso)
  • 2 žlici olja
  • 1 manjša čebula, drobno narezana
  • 120 ml sladke smetane za kuhanje
  • ½ žličke dijonske gorčice (za omako)
  • ½ žličke grobe zrnate gorčice
  • Sok ¼ limone
  • 50 ml jušne osnove ali vode
  • Šopek peteršilja, sesekljan

Postopek priprave

  1. Pripravi meso.
    Bržoli osuši s papirnato brisačo. Obilno ju posoli, popraj in natri s sladko papriko ter tanko plastjo dijonske gorčice. Pusti 5 minut, da se začimbe »primejo«.
  2. Zapeči bržolo.
    V večji ponvi segrej olje na visoko temperaturo. Bržoli položi v ponev in peci 3–4 minute na prvi strani, da lepo porjavi. Obrni in peci še 3–4 minute na drugi strani. Če sta bržoli debelejši, čas podaljšaj za približno 1 minuto.
  3. Meso odstavi.
    Bržoli preloži na krožnik in ju rahlo pokrij z aluminijasto folijo. Tako ostaneta sočni, sokovi pa se sprostijo.
  4. Pripravi osnovo za omako.
    V isto ponev dodaj sesekljano čebulo in jo na srednji temperaturi praži 2–3 minute, da postekleni. Medtem s kuhalnico postrgaj rjave karamelizirane delce z dna ponve – ti so največji vir okusa.
  5. Dodaj tekočine.
    V ponev vlij jušno osnovo (ali vodo), premešaj in pusti 1 minuto, da se rahlo reducira.
  6. Vmešaj smetano in gorčico.
    Dodaj sladko smetano, dijonsko gorčico in zrnato gorčico. Mešaj, dokler ne dobiš enotne, sijoče omake.
  7. Zaključi omako.
    Dodaj nekaj kapljic limoninega soka za svežino ter polovico sesekljanega peteršilja. Kuhaj še 1 minuto na nizki temperaturi.
  8. Vrnite bržoli v omako.
    Bržoli vrni v ponev, skupaj z vsemi sokovi s krožnika. Kuhaj 2 minuti na nizki temperaturi, da se okusi povežejo.
  9. Postrezi.
    Meso prelij z omako in potresi preostanek peteršilja.

Če želiš bolj »luxury« verzijo, dodaj v omako žličko masla tik pred koncem – maslo jo naredi še bolj svilnato. Odličen prilog je tudi hitri kuskus, saj popije ravno prav omake.

⟵ Nazaj na vrh

Riž z zelenjavo in jajcem “na ponvi” (domači stir-fry, 20–25 min)

To je ena tistih jedi, ki ti reši dan, ko nimaš veliko časa, v hladilniku pa je malo vsakega. Ključ je v tem, da riž ostane rahlo zrnast, zelenjava hitro popečena, jajce pa zmehča in poveže vse okuse. Je preprosta, barvita, lahka in prijetno domača – hkrati pa dovolj moderna, da jo lahko postrežeš tudi kot top “bowlo” skledo. Odlično kosilo, ki ga lahko vedno prilagodiš, glede na to, kar imaš pri roki.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 150 g riža (jasmin, basmati ali dolgozrnati)
  • 1 manjša čebula
  • 1 korenček
  • ½ rdeče paprike
  • 100 g graha (zamrznjen ali svež)
  • 2 jajci
  • 2 žlici sojine omake
  • 1 žlica sezamovega olja (ali olivnega, če ga ni)
  • 1 žlica olja za peko
  • Sol, poper
  • Po želji: mlada čebula, sezamova semena, nekaj kapljic limetinega soka

Postopek priprave

  1. Skuhaj riž.
    Riž speri pod hladno vodo, nato ga skuhaj v slani vodi (približno 10–12 minut, odvisno od vrste). Ko je kuhan, ga odcedi in pusti, da se rahlo ohladi – vsaj 5 minut, da se zrna učvrstijo.
  2. Pripravi zelenjavo.
    Čebulo nasekljaj na drobno, korenček na majhne kocke, papriko na tanke trakove. Grah imej pripravljen – če je zamrznjen, ga ni treba predhodno kuhati.
  3. Zapeči zelenjavo.
    V večji ponvi ali woku segrej olje. Dodaj čebulo in jo praži 1–2 minuti. Nato dodaj korenček in papriko ter praži 3–4 minute, da se rahlo zmehčajo, vendar ostanejo hrustljavi. Na koncu dodaj grah in premešaj.
  4. Dodaj riž.
    Kuhani riž dodaj k zelenjavi in ga na srednje visoki temperaturi praži 2–3 minute, da se nekoliko zapeče. Ne mešaj preveč, da se lepo ohrani zrnata struktura.
  5. Začini.
    Dodaj sojino omako, sezamovo olje, malo popra in po potrebi ščepec soli. Premešaj, da se vse enakomerno obarva in odišavi.
  6. Vmešaj jajci.
    V sredini ponve naredi prostor in tja ubij jajci. Najprej ju z lopatko rahlo razmešaj, da se umešata, nato pa ju poveži z rižem. Praži še 1–2 minuti, da jajce zakrkne in obda riž z nežno kremnostjo.
  7. Zaključek.
    Odstavi z ognja in preizkusi okus. Po želji dodaj malo limetinega soka, mlado čebulo ali sezamova semena.

Če želiš jed narediti bolj beljakovinsko, dodaj hitro popečeno piščančje meso, tofu ali kozice. Za domači “takeaway” občutek pokapljaj malo sladko-pikantne omake.

⟵ Nazaj na vrh

Grahova juha z meto in krompirjevimi kockami (25 min)

To je tista juha, ki je izredno preprosta, a ima skoraj “spa” občutek – svetla, svilnata in naravno sladka zaradi graha. Meta v jed vnese nepričakovano svežino, krompirjeve kocke pa dodajo nasitnost, da juha brez težav postane celotno kosilo. Idealna je za dneve, ko želiš nekaj lahkega, pomirjujočega in res hitro pripravljenega. Bonus? Otroci jo običajno obožujejo.

Sestavine (za 2–3 osebe)

  • 300 g graha (zamrznjen ali svež)
  • 1 večji krompir
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 1 žlica olja ali masla
  • 600 ml jušne osnove (ali voda + ½ kocke)
  • 3–4 listi sveže mete (ali 1 ščep suhe)
  • 2 žlici sladke smetane (po želji)
  • Sol in poper
  • Po želji: limonina lupinica, croutoni ali žlica jogurta za serviranje

Postopek priprave

  1. Pripravi zelenjavo.
    Krompir olupi in nareži na majhne kocke, da se čim hitreje skuhajo. Čebulo nasekljaj, česen drobno sesekljaj.
  2. Prepraži osnovo.
    V srednje veliki posodi segrej olje ali maslo. Dodaj čebulo in praži 2 minuti, da postekleni. Nato dodaj česen in praži še 30 sekund, da zadiši.
  3. Dodaj krompir.
    V posodo stresi krompirjeve kocke, premešaj in praži 1 minuto, da se vsa zelenjava lepo prevleče z maščobo.
  4. Zalij tekočino.
    Dodaj jušno osnovo (ali vodo), premešaj in kuhaj 8–10 minut, dokler krompir ni skoraj mehak.
  5. Dodaj grah.
    V juho stresi grah, sol in poper ter kuhaj še 5–6 minut. Zamrznjen grah ne potrebuje predhodnega odtaljevanja.
  6. Dodaj meto.
    Svežo meto vključi tik pred miksanjem – tako ohraniš aromo in barvo jedi.
  7. Zamiksaš do gladkega.
    S paličnim mešalnikom juho zmiksaj do popolnoma svilnate teksture. Če želiš nekaj strukture, zmiksaj le ¾ količine in preostanek pusti cele.
  8. Zaključi.
    Po želji dodaj žlico ali dve sladke smetane za dodatno kremnost. Okusi in po potrebi dodaj še malo soli, sveže mletega popra ali kanček limonine lupinice.
  9. Postrezi.
    Serviraj vroče – po vrhu lahko dodaš malo navadnega jogurta, opečene kruhke ali še listič mete.

Če želiš bolj nasitno verzijo, dodaj v juho pest kuhanih testenin (npr. mini polžkov) ali pa zraven postrezi popečen sirni toast. Meta je ključna – če je nimaš, dodaj ščepec limonine lupinice za svežino.

⟵ Nazaj na vrh

Hitri tunin “skillet” s čičeriko in limono (15 min)

To je petkov recept, ki ga obožuje vsak, ki želi nekaj res hitrega, beljakovinskega in svežega. Tunina v oljčnem olju se v ponvi poveže z nežno čičeriko, česen pa ustvari tisto pravo aromatično osnovo, ki vodi celoten okus. Limona jed dvigne in jo naredi svetlo, lahkotno in popolno za zaključek tedna. Nastane topel, hranljiv obrok, ki ga pripraviš v manj časa, kot traja prelet feeda na Instagramu.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 1 velika pločevinka tune v oljčnem olju (najbolje kvalitetna)
  • 1 pločevinka čičerike (400 g), splaknjena in odcejena
  • 1 strok česna, drobno sesekljan
  • 1 žlica olivnega olja (po potrebi)
  • Sok ½ limone + malo naribane lupinice
  • Ščepec čilijevih kosmičev (po želji)
  • Sol in sveže mlet poper
  • Svež peteršilj ali koriander za posip
  • Po želji: 1 žlička medu ali javorjevega sirupa (za popolno ravnotežje)

Postopek priprave

  1. Pripravi tuno in čičeriko.
    Tuno odpri, olje prihrani – to bo glavna maščoba za dušenje. Čičeriko dobro spereš pod hladno vodo, da odstraniš odvečno tekočino in izboljšaš okus.
  2. Prepraži česen.
    V srednje veliki ponvi segrej 1–2 žlici tuninega olja. Dodaj sesekljan česen in ga na srednji temperaturi praži 30–40 sekund, samo toliko, da zadiši (ne sme porjaveti).
  3. Dodaj čičeriko.
    Čičeriko stresi v ponev, premešaj in praži 3–4 minute, da se rahlo zapeče. Rahla skorjica na čičeriki naredi jed veliko bolj zanimivo.
  4. Vmešaj tuno.
    Tuno dodaj narahlo, brez pretiranega mešanja, da ostanejo večji koščki. Praži 1 minuto, da se enakomerno segreje.
  5. Začini.
    Dodaj sol, poper, čilijeve kosmiče (če želiš pikantno) in limonin sok. Premešaj in kuhaj še 1 minuto.
  6. Dopolni svežino.
    Odstavi ponev z ognja in dodaj limonino lupinico ter sesekljan peteršilj. Če želiš bolj zaokrožen okus, vgneti še žličko medu – ta čudovito uravnoteži limono in česen.
  7. Postrezi.
    Postrezi toplo, kot samostojno jed, na popečenem kruhu ali ob skledi zelenjave.

Najboljša verzija je, če na koncu dodaš še žličko olivnega olja – res dvigne celoten okus. To jed lahko pripraviš tudi kot “warm bowl” tako, da jo serviraš na kuhani kuskus ali bulgur.

⟵ Nazaj na vrh

Kremasti curry iz rdeče leče (25 min)

Ta curry je prava sobotna zmaga: hitro se skuha, vse se pripravi v eni posodi, rezultat pa je neverjetno kremna in polna jed, ki te prijetno pogreje. Rdeča leča se skuha bistveno hitreje kot druge stročnice, zato je popolna za dneve, ko želiš nekaj udobnega in domačega, a brez dolgega kuhanja. Aroma curryja, kokosovega mleka in rahle kislosti na koncu ustvari jed, ki je preprosta, hranljiva in neverjetno okusna.

Sestavine (za 2–3 osebe)

  • 150 g rdeče leče
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna (po želji 2)
  • 1 žlica olja ali masla
  • 1 žlica curry začimb ali 1 žlica rdeče curry paste
  • 200 ml kokosovega mleka
  • 250 ml vode (po potrebi malo več)
  • ½ žličke soli
  • Poper po okusu
  • Limonin sok (1–2 žlički, po želji)
  • Po želji: drobnjak, koriander, žlička grškega jogurta na vrhu

Postopek priprave

  1. Pripravi osnovo.
    Čebulo drobno sesekljaj, česen nasekljaj ali stisni. V srednji kozici segrej olje in na srednji temperaturi praži čebulo 2–3 minute, da se zmehča in rahlo postekleni.
  2. Dodaj česen in curry.
    Dodaj česen in ga praži 30 sekund, nato vmešaj curry začimbe ali curry pasto. Dobro premešaj, da se začimbe “odprejo”, zadišijo in se povežejo z maščobo.
  3. Dodaj lečo.
    Rdečo lečo speri pod hladno vodo, nato jo dodaj v posodo. Premešaj, da se obarva z začimbami.
  4. Zalij s tekočinami.
    Dodaj kokosovo mleko in vodo, ponovno premešaj. Zavri, nato znižaj temperaturo na srednje nizko.
  5. Kuhaj 15 minut.
    Lečo kuhaj 12–15 minut, občasno premešaj. Po potrebi dodaj še malo vode, če se prehitro zgosti. Ko je leča mehka in rahlo razpada, je curry pripravljen.
  6. Začini.
    Dodaj sol, poper in nekaj kapljic limoninega soka za svežino. Limonin sok je pomemben – dvigne vse okuse.
  7. Postrezi.
    Curry postrezi vroč. Po vrhu lahko dodaš žličko grškega jogurta, koriander ali drobnjak.

Če želiš bolj bogato aromo, lahko na koncu vmešaš žličko masla. Za bolj nasitno verzijo postrezi curry z basmati rižem ali popečeno tortiljo.

⟵ Nazaj na vrh

Quesadilla s sirom, papriko in piščancem (15 min)

Quesadilla je tista nedeljska rešitev, ko želiš nekaj dobrega, svežega, vročega in malo “cheat-day”, a brez večjega kuhanja. Hruskavost tortilje, topel sir, nežno popečen piščanec in sočna paprika ustvarijo kombinacijo, ki je vedno uspešnica – še posebej, ker je priprava čisto preprosta. To je idealno pozno kosilo ali zgodnja večerja, ko bi radi nekaj na hitro, a vseeno okusnega, zabavnega in zelo udobnega.

Sestavine (za 2 veliki quesadilli)

  • 2 veliki tortilji (pšenični ali koruzni)
  • 150 g piščančjih prsi
  • ½ rdeče paprike
  • 80–100 g sira (mozzarella, cheddar ali mešanica)
  • 1 žlička olja
  • Sol in poper
  • Po želji: ščepec čilija, žlica kisle smetane, guacamole ali salsa za serviranje

Postopek priprave

  1. Pripravi piščanca.
    Piščanca nareži na tanke trakove. Začini s soljo, poprom in po želji ščepcem čilija.
  2. Popeči piščanca.
    V ponvi segrej žličko olja in piščanca peci na visoki temperaturi 4–5 minut, da lepo porjavi in se zmehča. Odstavi na krožnik.
  3. Pripravi papriko.
    Papriko nareži na tanke trakove. Ni je treba predhodno peči – v quesadilli se hitro zmehča in ohrani svežo sočnost.
  4. Sestavi quesadillo.
    Tortiljo položi na delovno površino. Po polovici tortilje razporedi polovico sira, dodaj piščanca in papriko, nato prepogni tortiljo na pol. Ponovi z drugo tortiljo.
  5. Zapeči.
    Na čisto, suho ponev položi quesadillo in peci 2–3 minute na srednji temperaturi, dokler ne postane zlato hrustljava. Previdno obrni in peci še 1–2 minuti na drugi strani. Sir se mora popolnoma stopiti, tortilja pa mora dobiti lepo barvo.
  6. Razreži in postrezi.
    Quesadillo prestavi na desko, počakaj 30 sekund, da se malenkost stabilizira, nato nareži na trikotnike in serviraj vroče.

Za bolj bogato teksturo dodaj žličko kisle smetane v notranjost quesadille – med sirom ustvari izjemno kremnost. Če želiš bolj “street food” okus, dodaj še malo koruze ali rdeče čebule.

⟵ Nazaj na vrh
PRIPRAVE NA DECEMBER

Najbolj čaroben del leta – pod kontrolo, brez panike

Ideje za darila, logistični načrti, trendski okraski, brezstresni nasveti in drobni triki za praznično mizo. Vse decembrske vsebine na enem mestu – da bo tvoj december res topel, urejen in malo manj nor.

Razišči decembrske članke
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo