Če obstaja sladica, ki nikoli ne razočara, je to kremast cheesecake – in ko ga preliješ še s svilnato slano karamelo, dobiš čisto novo raven božanskosti. Ta sladica je popoln miks: nežna, gladka, rahlo sladka, z ravno prav drznosti, ki jo doda solni cvet.
Tisti prvi grižljaj? Mehka krema, hrustljava piškotna osnova in bogata karamela, ki se stopi v ustih… in kar naenkrat se ti zdi, da si si ravno zaslužil nagrado.
Cheesecake je idealen za rojstne dneve, praznične mize ali pa za tiste dni, ko si preprosto želiš nekaj udobnega in noro dobrega. Ne zahteva zapletenih tehnik, le malo potrpežljivosti pri hlajenju – nagrada pa je spektakularna.
To je ena tistih sladic, ki jih ljudje poskusijo enkrat… potem pa jo zahtevajo vedno znova. 🤎✨
Sestavine
Osnova
-
150 g zdrobljenih maslenih piškotov
-
80 g stopljenega masla
Cheesecake krema
-
300 g kremnega sira maskarpone
-
100 g sladkorja
-
1 žlička vaniljevega ekstrakta
-
30 g koruznega škroba
30 g moke
-
2 veliki jajci
-
200 g kisle smetane
160 ml sladke smetane
Karamelna omaka
-
160 g sladkorja
-
250 g sladke smetane
-
80 g masla
-
solni cvet
Postopek
1) Pripravi karamelo
V kozici na srednjem ognju stopi sladkor – brez mešanja, samo nežno potresi ponev, da se sladkor enakomerno topi.
Ko postane jantarno rjav, počasi prilij segreto sladko smetano v treh delih (buhne ven – normalno!).
Dodaj maslo in ščepec soli ter premešaj do gladke, svilnate omake.
Pusti, da se ohladi na sobno temperaturo.
2) Pripravi osnovo
Piškote zmelji v drobtine in zmešaj s stopljenim maslom.
Zmes potisni na dno in malo ob rob 18 cm tortnega pekača, obloženega s peki papirjem.
Postavi v hladilnik.
3) Cheesecake krema
V skledi zmešaj jajca, sladkor, sladko smetano in vaniljo.
Dodaj kremni sir, koruzni škrob, moko in kislo smetano.
Mešaj samo toliko, da nastane gladka masa – brez pretiravanja, da se cheesecake ne razpoka.
4) Pečenje
Prelij maso v pekač.
Peči:
-
30 min na 180°C,
-
nato znižaj na 160°C in peci še 40 min.
Ko je pečeno, ugasni pečico in cheesecake pusti notri 1 uro pri priprtih vratih.
5) Ohlajanje
Pusti, da se popolnoma ohladi na sobni temperaturi,
nato prestavi v hladilnik za vsaj 2–3 ure ali čez noč.
6) Zaključek
Prelij ohlajen cheesecake s karamelno omako, poravnaj vrh, potrosi s solnim cvetom in serviraj.
✨ Naj se blešči in diši (PDF)
Moj najbolj prazničen priročnik doslej – 80+ receptov,
20+ darilnih kozarcev, hitre sladke & slane ideje,
praznični triki, organizacija peke in nasveti, da decembra
ne preživiš samo v kuhinji.
Prednaročilo = nižja cena + možnost dodatnega
-20% popusta na dražji PDF, če vzameš 2 izdaji.


Ni komentarjev
Objavite komentar