Ko potrebujemo toplo, nasitno in udobno jed, ki nas bo pogrela do kosti, je ta enolončnica prava izbira. Kombinacija okusne kmečke klobase, sladkega zelja in mehkih cmokov ustvari harmonijo okusov, ki nas takoj razvedri. Najboljše pa je, da vse pripravimo v eni sami posodi – minimalno pomivanja, maksimalno udobja.
Sestavine (za 2 osebi):
- 400 g mini kruhovih cmokov (1 paket)
- 1 prekajena kmečka klobasa (cca. 200 g)
- 1/2 manjše glave belega zelja
- 1 čebula
- 1 žlica olja
- 1 žlička sladke paprike v prahu
- 1/2 žličke mlete kumine
- 500 ml vode + jušna kocka ali jušna osnova
- sol in poper po okusu
Postopek priprave:
- Priprava sestavin: Klobaso narežemo na približno 1 cm debele kose. Zelje narežemo na tanke trakove, čebulo drobno sesekljamo.
- Praženje klobase: V veliki kozici segrejemo olje, dodamo klobaso in jo pražimo 3–4 minute, da lepo porjavi. Preložimo na stran.
- Dušenje zelenjave: V isto kozico dodamo čebulo in zelje. Pražimo 5–7 minut, da se zelje zmehča in rahlo obarva. Če se prime, dodamo malo vode.
- Dodajanje začimb: Vmešamo sladko papriko in kumino ter na hitro prepražimo, da se aromi sprostita (približno 30 sekund).
- Dodajanje tekočine in cmokov: Vrnemo klobaso, zalijemo z vodo in jušno osnovo, posolimo in popopramo. Dodamo cmoke.
- Kuhanje: Zavremo, nato zmanjšamo ogenj, pokrijemo in kuhamo 10–12 minut, da se cmoki skuhajo in se jed rahlo zgosti. Občasno premešamo.
- Postrežba: Postrežemo vroče, po želji potresemo s svežim peteršiljem.
Nasvet:
Za bolj gosto jed dodamo manj tekočine. Za bolj kremasto teksturo lahko na koncu vmešamo žlico kisle smetane. Odlično se poda tudi dodatna zelenjava (korenje, paprika). Okusi so še boljši naslednji dan.

Ni komentarjev
Objavite komentar