Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Lahmacun - turška pizza

Lahmacun ali turška pizza – hitro testo, začinjen nadev in sveža zelišča. Enostaven recept za okusno turško jed.
Popotovanje po svetu ponuja užitke v obilici znamenitosti, a tudi svet kulinarike je zanimiv in odličen za odkrivanje novih okusov. Danes vam predstavljam turško jed Lahmacun, ki jo mnogi imenujejo kar turška pizza. Turkom pa pomeni ta jed toliko, kot Američanom priljubljen hot dog – nekaj, brez česar si ne predstavljajo vsakdana. Tanka osnova iz kvašenega testa, premazana z začinjeno mesno-zelenjavno zmesjo, je prava kulinarična popestritev tudi na našem jedilniku.

posodobljeno 27.8.2025

Zahtevnost: enostavno
Čas priprave: 1 ura in 5 minut
Količina: 4 kosi (premer 30 cm, merica – skodelica 0,20 l)

Sestavine

Testo

  • 3 skodelice moke

  • 1 čajna žlička suhega kvasa

  • 1/2 čajne žličke soli

  • 1/2 čajne žličke sladkorja

  • 1 1/2 skodelice mlačne vode

  • olivno olje za premaz

Nadev

  • 0,35 kg mlete jagnjetine

  • 1 čebula

  • 5 strokov česna

  • 2 srednje velika paradižnika

  • 1 srednje velika rumena paprika

  • 1 svež chili jalapeno

  • 1 čajna žlička rdeče mlete paprike

  • po 3 vejice sveže mete in peteršilja

  • 0,05 kg rukole in listov peteršilja

  • 2 limoni

  • sol, grobo mleti črni poper

Predpriprava

  • Čebulo olupimo in narežemo na večje kose.

  • Česen olupimo.

  • Paradižnik, papriko in chili operemo, osušimo, očistimo in narežemo na večje kose.

  • Metine in peteršiljeve vejice splaknemo, listke ločimo od stebelc.

  • Pripravljeno zelenjavo z zelišči grobo sesekljamo v električnem mešalniku.

  • V posodo stresemo mleto jagnjetino, dodamo sesekljano zelenjavo, meto in peteršilj.

  • Potrosimo z mleto rdečo papriko, 1 čajno žličko soli in 1/2 čajne žličke grobo mletega črnega popra ter dobro premešamo. Po potrebi še dosolimo.

Testo

  1. V posodo presejemo moko, dodamo suhi kvas, sol in sladkor.

  2. Prilijemo mlačno vodo ter z leseno žlico mešamo in gnetemo približno 4 minute, da nastane "cmok".

  3. Testo stresemo na pomokano površino, pregnetemo 4 minute in oblikujemo hlebček.

  4. Položimo ga nazaj v posodo, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 25 minut.

  5. Nato testo razdelimo na 4 dele, oblikujemo hlebčke in jih razvaljamo v kroge (30 cm, debeline 0,5 cm).

  6. Razvaljane kroge tanko premažemo z olivnim oljem.

Priprava

  1. Na vsak krog testa enakomerno namažemo četrtino nadeva, pri robu pustimo približno 1 cm praznega roba.

  2. Lahmacun položimo v ogreto pečico na 220 °C in pečemo 15 minut.

  3. Po peki posujemo z rukolo in listi peteršilja, priložimo pol limone in postrežemo.

Kako lahko prilagodite recept?

  • Jagnjetino lahko nadomestite s puranjim ali piščančjim mesom.

Kako se je?

Lahmacun je najboljši sveže pečen. Pokapajte ga z limoninim sokom, zavijte kot palačinko in uživajte v popolnih turških okusih.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo