Slider

slide 21 to 26 of 11

Kivijeva pita

Sadež, ki izvira iz Kitajske in je velikosti kokošjega jajca, se je na začetku imenoval kitajska kosmulja. Sredi dvajsetega stoletja pa se je zaradi tržnega potenciala preimenoval v melono, kasneje pa v kivi.
6 oseb
65 minut
Kaj se potrebuje za osvežujoč okus pravšen za sončne spomladanske dni?
TESTO
175 g moke
100 g margarine
1 ščepec soli
2 žlici hladne vode
NADEV
8 kivijev
4 zvrhane žlice kristalnega sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja (8 g)
3 zvrhane žlice jedilnega koruznega škroba (gustin)
4 žlice kremnega sira mascarpone
OSTALO
5 žlice sezamovih semen
1 žlica sladkorja v prahu
margarina za mazanje pekača


PRIPRAVA - TESTO
V skledo odtehtamo moko. Dodamo sol, vodo in na koščke narezano margarino, ki je bila nekaj časa na sobni temperaturi. S pomočjo dlani pregnetemo, da dobimo grudice.
Stresamo na delovno površino in pregnetemo v hlebček testa.
Hlebček zavijemo v PVC folijo in ga postavimo za pol ure v hladilnik.

Pekač za pito (premera  23 cm) premažemo z margarino in potrosimo s 3-mi žlicami sezamovih semen.
Hlebček testa razvaljamo v obliko kroga, na debelino pol centimetra. Z njim obložimo pekač. Testo, ki gleda čez rob pekača odrežemo.
Testo v pekaču prekrijemo s PVC folijo in na njo stresemo fižol (lahko uporabite tudi čičiriko, sojo, lečo ali riž)
Pekač postavimo v pečico na 185°C, za 25 minut. Nato ga vzamemo iz pečice, odstranimo folijo in fižol ter ga položimo nazaj v pečico. Pečemo še 10 minut. Pečen model za pito ohladimo, nato ga odstranimo iz pekača.

Ostanke testa narežemo na manjše kocke. Položimo jih na pekač, obložen s peki papirjem. Potrosimo s preostankom sezama in sladkorjem v prahu. Postavimo v pečico ogreto na 185°C, za 7 minut. Pečene kocke s sezamom in sladkorjem ohladimo ter zdrobimo.

PRIPRAVA - NADEV

Kivi olupimo, narežemo na manjše kose in s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo v gladko zmes.
Sadni pire stresemo v kozico. Dodamo kristalni in vanilijev sladkor, premešamo in segrevamo do vrelišča.
Ko zavre, prilijemo jedilni škrob, ki smo ga raztopili v 80-ih ml hladne vode. Ob stalnem mešanju, kuhamo 3 minute.
Kuhano zmes ohladimo. Nato ji dodamo mascarpone in s pomočjo električnega mešalnika, na najvišji hitrosti, dobro premešamo.

SESTAVLJENJE

Pripravljeno kivijevo kremo stresemo v testni model za pito. Enakomerno poravnamo po celotni površini. Postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.

Tik pred serviranjem potrosimo z mešanico pečenega testa, sezama in sladkorja v prahu.
0 0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo