Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Hitro kosilo za vsak dan – 7 idej, ki rešijo teden

7 novih idej za hitro kosilo v manj kot 30 minutah – preprosti recepti, sezonske sestavine in veliko okusa za vsak dan v tednu.

Včasih zmanjka idej, drugič energije, tretjič pa preprosto zmanjka časa. Zato sem zbral 7 novih receptov za hitro kosilo – brez kompliciranja, brez posebnih sestavin in brez slabe vesti. Vsaka jed je pripravljena v manj kot 30 minutah, vse so sezonske, pisane in preizkušeno dobre. Za tiste dni, ko hočeš nekaj na hitro, a vseeno s srcem. Ti samo izberi dan in uživaj.

PONEDELJEK – Svinjski zrezki z jabolki in šalotko

Sočna klasika z jesenskim pridihom. Sladko jabolko in rahlo karamelizirana šalotka naredita mehke zrezke še bolj udobne – popoln začetek tedna.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 2 svinjska zrezka (kare ali ribica, 300–350 g skupaj)
  • 1 jabolko (slajša sorta)
  • 1 večja šalotka ali ½ rdeče čebule
  • 1 žlička masla + 1 žlička olja
  • ½ žličke dijonske gorčice
  • 100 ml jušne osnove ali voda + ¼ jušne kocke
  • ½ žličke timijana (svež ali suh)
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Zrezka rahlo potolči in začini s soljo ter poprom.
  2. Na ponvi segrej olje in maslo, zrezke popeci 3–4 minute na vsaki strani. Odloži na krožnik.
  3. Dodaj narezano šalotko in jabolko, praži 3–4 minute, da se zmehčata in rahlo karamelizirata.
  4. Dodaj gorčico, timijan in osnovo (ali vodo + kocko). Kuhaj 2–3 minute.
  5. Vrni zrezke, pokrij in duši 5 minut, da se okusi povežejo.

Namig: Za svilnato omako dodaj čisto na koncu žličko hladnega masla.

⬆️ Nazaj na vrh

TOREK – Pečeni njoki s špinačo, česnom in parmezanom

Kremasti njoki z zapečeno skorjico. Najprej jih skuhaj, potem jih na hitro popeci, dodaj špinačo in smetano – vedno uspe.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 300 g krompirjevih njokov
  • 2 pesti sveže špinače
  • 1 strok česna
  • 150 ml sladke smetane za kuhanje
  • 35–40 g naribanega parmezana
  • 1 žlica olja
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Njoke najprej skuhaj v slani vodi, nato jih odcedi.
  2. V ponvi segrej olje in popeci njoke 5–7 minut, da postanejo zlato rjavi.
  3. Dodaj česen in špinačo, praži 2 minuti, da špinača uvene.
  4. Dodaj smetano, parmezan, sol in poper. Kuhaj še 1–2 minuti, da se omaka zgosti.

Namig: Za svežino dodaj malo limonine lupinice.

⬆️ Nazaj na vrh

SREDA – Popečena puranja krača z rdečo čebulo in medeno omako

Sočno in hitro. Tanki trakovi puranjega mesa, čebula in med ustvarijo čudovito glazuro v nekaj minutah.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 300 g puranjega mesa (izkoščena krača ali file, narezano na trakove)
  • 1 velika rdeča čebula
  • 1 žlica medu
  • ½ žličke dimljene paprike (po želji)
  • 1 žlica olja
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Meso nareži in začini s soljo, poprom in papriko.
  2. V ponvi segrej olje, dodaj meso in peci 6–8 minut, da porjavi.
  3. Dodaj čebulo in med, praži 2–3 minute, da se zglazira.
  4. Po potrebi dodaj malo vode, da se omaka poveže.

Namig: Postrezi s kuskusom ali pirejem – vejica rožmarina doda piko na i.

⬆️ Nazaj na vrh

ČETRTEK – Kremasta fižolova enolončnica z zelenjavo in lovorjem

Udobje na žlico. Preprosta, nasitna in nežno kremasta – del fižola zmešamo, da postane svilnata.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 1 pločevinka belega fižola (400 g)
  • 1 korenček, narezan na kocke
  • ½ pora, narezanega na kolute
  • ¼ gomolja zelene, na kocke
  • 1 lovorjev list
  • 1 žlica olja
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. V kozici segrej olje, dodaj zelenjavo in praži 5–6 minut.
  2. Dodaj fižol s tekočino iz konzerve, lovor, sol in poper. Dolij po potrebi malo vode.
  3. Kuhaj 12–15 minut. Odvzemi nekaj fižola, stlači in vrni za kremasto teksturo.
  4. Odstrani lovor in po okusu dosoli.

Namig: Zraven paše česnov kruh ali žlica jogurta na vrhu.

⬆️ Nazaj na vrh

PETEK – Hrustljava tortilja s tuno, koruzo in sirom

Petkov rešitelj. Zmešaš, prepogneš, popečeš – hrustljavo zunaj, mehko znotraj.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 2 pšenični tortilji
  • 1 konzerva tune v olju (160 g, odcejena)
  • 100 g koruze (iz konzerve, odcejene)
  • 100 g naribanega sira (gauda, edamec ...)
  • 1 žlica grškega jogurta ali majoneze
  • sol in poper po okusu
  • po želji: čili, peteršilj, limonin sok

Postopek

  1. Tuno, koruzo, sir in jogurt/majonezo zmešaj, začini po okusu.
  2. Tortilji ogrej, napolni, prepogni in rahlo pritisni.
  3. Na suhi ponvi peci 2–3 minute na stran, da postaneta zlato rjavi.

Namig: Postrezi z jogurtovo omako z limeto ali solato iz paradižnika in avokada.

⬆️ Nazaj na vrh

SOBOTA – Polpeti iz rdeče leče s tahini jogurtom

Lahkotno, hrustljavo in nasitno. Prava izbira za vikend, ko želiš nekaj drugačnega.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 150 g rdeče leče
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 1 jajce
  • 3 žlice ovsenih kosmičev ali drobtin
  • ½ žličke mlete kumine
  • 2 žlici olja
  • sol in poper po okusu
  • Preliv: 120 g grškega jogurta + 1 žlička tahinija + limonin sok + sol

Postopek

  1. Lečo skuhaj v nesoljeni vodi (10–12 minut), odcedi in rahlo ohladi.
  2. Vmešaj čebulo, česen, jajce, kosmiče, kumino, sol in poper.
  3. Oblikuj 6–8 polpetov, speci na ponvi ali v pečici (190 °C, 20 minut).
  4. Preliv zmešaj in postrezi skupaj.

Namig: Postrezi s solato ali zavij v tortiljo.

⬆️ Nazaj na vrh

NEDELJA – Piščančji fileji v paradižnikovi omaki z olivami in kaprami

Sredozemsko na hitro. Enostavno, sveže in polno okusa – popolna nedelja brez stresa.

Sestavine (za 2 osebi)

  • 2 piščančja fileja (300–350 g skupaj)
  • 200 ml paradižnikovih kock v lastnem soku
  • 1 strok česna
  • 8–10 črnih oliv
  • 1 žlica kaper
  • 1 žlica olja
  • ½ žličke origana
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Fileja rahlo potolči, začini s soljo in poprom.
  2. Na olju popeci 5 minut na vsaki strani, odstrani in pokrij.
  3. V isto posodo dodaj česen, premešaj, nato vlij paradižnik, olive, kapre in origano.
  4. Vrni fileja in kuhaj še 6 minut, da se omaka poveže. Po potrebi dodaš par žlic vode.

Namig: Postrezi s kuskusom ali testeninami ter potresi z baziliko.

⬆️ Nazaj na vrh

0.0/ 5 (0)

SEZONSKO

Kostanj: vsi moji recepti na enem mestu

Kremna juha, slani pire, sladice in še več. Odkrij preizkušene ideje za toplo jesensko kuhinjo.

Poglej kostanjeve recepte ➜
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo