Včasih zmanjka idej, drugič energije, tretjič pa preprosto zmanjka časa. Zato sem zbral 7 novih receptov za hitro kosilo – brez kompliciranja, brez posebnih sestavin in brez slabe vesti. Vsaka jed je pripravljena v manj kot 30 minutah, vse so sezonske, pisane in preizkušeno dobre. Za tiste dni, ko hočeš nekaj na hitro, a vseeno s srcem. Ti samo izberi dan in uživaj.
PONEDELJEK – Svinjski zrezki z jabolki in šalotko
Sočna klasika z jesenskim pridihom. Sladko jabolko in rahlo karamelizirana šalotka naredita mehke zrezke še bolj udobne – popoln začetek tedna.
Sestavine (za 2 osebi)
- 2 svinjska zrezka (kare ali ribica, 300–350 g skupaj)
- 1 jabolko (slajša sorta)
- 1 večja šalotka ali ½ rdeče čebule
- 1 žlička masla + 1 žlička olja
- ½ žličke dijonske gorčice
- 100 ml jušne osnove ali voda + ¼ jušne kocke
- ½ žličke timijana (svež ali suh)
- sol in poper po okusu
Postopek
- Zrezka rahlo potolči in začini s soljo ter poprom.
- Na ponvi segrej olje in maslo, zrezke popeci 3–4 minute na vsaki strani. Odloži na krožnik.
- Dodaj narezano šalotko in jabolko, praži 3–4 minute, da se zmehčata in rahlo karamelizirata.
- Dodaj gorčico, timijan in osnovo (ali vodo + kocko). Kuhaj 2–3 minute.
- Vrni zrezke, pokrij in duši 5 minut, da se okusi povežejo.
Namig: Za svilnato omako dodaj čisto na koncu žličko hladnega masla.
TOREK – Pečeni njoki s špinačo, česnom in parmezanom
Kremasti njoki z zapečeno skorjico. Najprej jih skuhaj, potem jih na hitro popeci, dodaj špinačo in smetano – vedno uspe.
Sestavine (za 2 osebi)
- 300 g krompirjevih njokov
- 2 pesti sveže špinače
- 1 strok česna
- 150 ml sladke smetane za kuhanje
- 35–40 g naribanega parmezana
- 1 žlica olja
- sol in poper po okusu
Postopek
- Njoke najprej skuhaj v slani vodi, nato jih odcedi.
- V ponvi segrej olje in popeci njoke 5–7 minut, da postanejo zlato rjavi.
- Dodaj česen in špinačo, praži 2 minuti, da špinača uvene.
- Dodaj smetano, parmezan, sol in poper. Kuhaj še 1–2 minuti, da se omaka zgosti.
Namig: Za svežino dodaj malo limonine lupinice.
SREDA – Popečena puranja krača z rdečo čebulo in medeno omako
Sočno in hitro. Tanki trakovi puranjega mesa, čebula in med ustvarijo čudovito glazuro v nekaj minutah.
Sestavine (za 2 osebi)
- 300 g puranjega mesa (izkoščena krača ali file, narezano na trakove)
- 1 velika rdeča čebula
- 1 žlica medu
- ½ žličke dimljene paprike (po želji)
- 1 žlica olja
- sol in poper po okusu
Postopek
- Meso nareži in začini s soljo, poprom in papriko.
- V ponvi segrej olje, dodaj meso in peci 6–8 minut, da porjavi.
- Dodaj čebulo in med, praži 2–3 minute, da se zglazira.
- Po potrebi dodaj malo vode, da se omaka poveže.
Namig: Postrezi s kuskusom ali pirejem – vejica rožmarina doda piko na i.
ČETRTEK – Kremasta fižolova enolončnica z zelenjavo in lovorjem
Udobje na žlico. Preprosta, nasitna in nežno kremasta – del fižola zmešamo, da postane svilnata.
Sestavine (za 2 osebi)
- 1 pločevinka belega fižola (400 g)
- 1 korenček, narezan na kocke
- ½ pora, narezanega na kolute
- ¼ gomolja zelene, na kocke
- 1 lovorjev list
- 1 žlica olja
- sol in poper po okusu
Postopek
- V kozici segrej olje, dodaj zelenjavo in praži 5–6 minut.
- Dodaj fižol s tekočino iz konzerve, lovor, sol in poper. Dolij po potrebi malo vode.
- Kuhaj 12–15 minut. Odvzemi nekaj fižola, stlači in vrni za kremasto teksturo.
- Odstrani lovor in po okusu dosoli.
Namig: Zraven paše česnov kruh ali žlica jogurta na vrhu.
PETEK – Hrustljava tortilja s tuno, koruzo in sirom
Petkov rešitelj. Zmešaš, prepogneš, popečeš – hrustljavo zunaj, mehko znotraj.
Sestavine (za 2 osebi)
- 2 pšenični tortilji
- 1 konzerva tune v olju (160 g, odcejena)
- 100 g koruze (iz konzerve, odcejene)
- 100 g naribanega sira (gauda, edamec ...)
- 1 žlica grškega jogurta ali majoneze
- sol in poper po okusu
- po želji: čili, peteršilj, limonin sok
Postopek
- Tuno, koruzo, sir in jogurt/majonezo zmešaj, začini po okusu.
- Tortilji ogrej, napolni, prepogni in rahlo pritisni.
- Na suhi ponvi peci 2–3 minute na stran, da postaneta zlato rjavi.
Namig: Postrezi z jogurtovo omako z limeto ali solato iz paradižnika in avokada.
SOBOTA – Polpeti iz rdeče leče s tahini jogurtom
Lahkotno, hrustljavo in nasitno. Prava izbira za vikend, ko želiš nekaj drugačnega.
Sestavine (za 2 osebi)
- 150 g rdeče leče
- 1 manjša čebula
- 1 strok česna
- 1 jajce
- 3 žlice ovsenih kosmičev ali drobtin
- ½ žličke mlete kumine
- 2 žlici olja
- sol in poper po okusu
- Preliv: 120 g grškega jogurta + 1 žlička tahinija + limonin sok + sol
Postopek
- Lečo skuhaj v nesoljeni vodi (10–12 minut), odcedi in rahlo ohladi.
- Vmešaj čebulo, česen, jajce, kosmiče, kumino, sol in poper.
- Oblikuj 6–8 polpetov, speci na ponvi ali v pečici (190 °C, 20 minut).
- Preliv zmešaj in postrezi skupaj.
Namig: Postrezi s solato ali zavij v tortiljo.
NEDELJA – Piščančji fileji v paradižnikovi omaki z olivami in kaprami
Sredozemsko na hitro. Enostavno, sveže in polno okusa – popolna nedelja brez stresa.
Sestavine (za 2 osebi)
- 2 piščančja fileja (300–350 g skupaj)
- 200 ml paradižnikovih kock v lastnem soku
- 1 strok česna
- 8–10 črnih oliv
- 1 žlica kaper
- 1 žlica olja
- ½ žličke origana
- sol in poper po okusu
Postopek
- Fileja rahlo potolči, začini s soljo in poprom.
- Na olju popeci 5 minut na vsaki strani, odstrani in pokrij.
- V isto posodo dodaj česen, premešaj, nato vlij paradižnik, olive, kapre in origano.
- Vrni fileja in kuhaj še 6 minut, da se omaka poveže. Po potrebi dodaš par žlic vode.
Namig: Postrezi s kuskusom ali testeninami ter potresi z baziliko.
Ni komentarjev
Objavite komentar