Nedelja je dan za pekač. Ta jed je v bistvu “lenobna” različica lazanje: kupček njokov, rikota, špinača in sir, vse skupaj pa gre v pečico, da se lepo zapeče. Minimalen trud, maksimalen učinek na mizi.
Super izbira za tiste trenutke, ko bi nekaj kremastega, sirastega in zelo potešujočega – brez dolge priprave omak.
Sestavine (za 2 osebi)
- 400 g krompirjevih njokov (hladilni ali iz vrečke)
- 150 g rikote
- 80 g naribanega sira (mozzarella, gauda …)
- 100 g sveže špinače (ali zamrznjene, dobro ožete)
- 150 ml sladke smetane za kuhanje (ali mleka + malo smetane)
- 1 strok česna
- 1 žlica olivnega olja
- ščepec muškatnega oreščka
- sol in poper po okusu
Postopek
- Pečico segrej na 200 °C. Pekač (pribl. 20×20 cm) rahlo premaži z oljem.
- Špinačo grobo nasekljaj. Če uporabljaš zamrznjeno, jo odtali in dobro ožemi, da izločiš čim več vode. Česen drobno nasekljaj.
- V skledi zmešaj rikoto, polovico naribanega sira, smetano, česen, špinačo, muškatni orešček, sol in poper. Dobiti moraš gosto, kremasto maso.
- Njokov ni treba posebej kuhati, če so hladilni ali paketni za hitro pripravo. Razporedi jih po pekaču, nato čez njih enakomerno razmaži rikotino zmes.
- Po vrhu posuj preostali nariban sir. Pekač potisni v pečico in peci 15–20 minut, da se sir stopi in po vrhu rahlo zapeče.
- Po peki pusti jed nekaj minut počivati, nato zajemaj z veliko žlico in postrezi.
Za dodatno teksturo lahko po vrhu posuješ malo grobo mletih orehov ali pinjol, ki jih pred tem na hitro popražiš na suhi ponvi.

Ni komentarjev
Objavite komentar