Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Telečji medaljoni z žajbljem in krompirjevim pirejem z maslom

Mehki telečji medaljoni z žajbljem in svilnatim krompirjevim pirejem – klasično nedeljsko kosilo z dušo.

Nedelja je dan za počasnost, za nekaj posebnega in za tisto toplino domače kuhinje, ki diši po maslu in svežih zeliščih. Telečji medaljoni so idealna izbira, kadar želiš pripraviti jed, ki navduši, a ne zahteva preveč kompliciranja. Žajbelj s svojo aromo nežno objame meso in mu da globino, masleni pire pa doda popolno kremnost. Ko se vse skupaj poveže na krožniku, dobiš kosilo, ki izgleda kot iz restavracije, a diši po nedeljskem kosilu pri babici. Pravi užitek za zaključek tedna – preprost, a poseben.

Sestavine (za 2 osebi)

Za medaljone:

  • 300 g telečjega fileja (narezanega na 4 medaljone)

  • 1 žlička masla

  • 1 žlica olivnega olja

  • 4 listi žajblja

  • sol in poper

Za krompirjev pire:

  • 400 g krompirja

  • 40 g masla

  • 80 ml mleka

  • sol po okusu

Postopek priprave

  1. Krompir olupi, nareži na kose in skuhaj v slani vodi do mehkega (15–20 minut).

  2. Medtem na ponvi segrej olje in maslo, dodaj liste žajblja in jih popeci nekaj sekund, da zadišijo.

  3. Položi telečje medaljone, posoli, popopraj in peci 3–4 minute na vsaki strani, da se zlato zapečejo.

  4. Za pire odcedi krompir, dodaj maslo in mleko, ter pretlači do svilnate teksture.

  5. Medaljone postrezi na posteljici pireja, po vrhu pa pokapaj z aromatičnim maslom iz ponve.

0.0/ 5 (0)

💡 Namig

Če želiš še malo globine okusa, v ponev po peki dodaj žličko belega vina in zabeli omako s koščkom masla. Za popoln videz pa dodaj nekaj hrustljavih lističev žajblja na vrh.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo